تحولات لبنان و فلسطین

در روزهای اخیر با وجود افزایش محدودیت‌های سعودی‌ها در پذیرش زائران خارجی، تعداد زوار خانه خدا و حتی درخواست‌ها برای تشرف به مسجدالحرام افزایش یافته است. البته هنوز محدودیت‌های کرونایی در اطراف کعبه اعمال می‌شود.

افزایش زائران خانه خدا در روزهای اخیر/ لمس کعبه همچنان ممنوع

به گزارش قدس آنلاین، سفر به سرزمین وحی و دیدن شکوه و عظمت کعبه، طواف خانه خدا، سعی صفا و مروه، بالا رفتن از جبل‌النور و دیدن غار حرا یا حتی نوشیدن آب زمزم آرزویی است که هر مسلمانی در دل دارد. بنابراین هر مسلمانی با هر اعتقادی با دیدن خانه خدا متحول می‌شود و ممکن است حتی گاهی خود را در فضای ملکوتی آن تصور کند و در ذهنش به دور خانه خدا بچرخد.

خالی شدن مسجدالحرام در ابتدای شیوع کرونا

دو سال گذشته که کرونا همه برنامه‌های و ابعاد زندگی افراد را متحول کرد، درهای خانه خدا هم بسته شد و ماه‌ها تعداد انگشت‌شماری از افراد که از متولیان مسجدالحرام بودند، مجوز تشرف به خانه خدا و طواف کعبه را داشتند. دیدن تصاویری از خالی بودن مطاف شاید یکی از غم‌انگیزترین تصاویر در ابتدای شیوع کرونا بود.

اکنون حدود دوسال از شیوع ویروس کرونا می‌گذرد و همچنان این ویروس منحوس در جهان، هزاران نفر را به مرگ می‌کشاند. اما مسلمانان با رعایت نکات بهداشتی به اماکن زیارتی مشرف شده و به زیارت و نیایش می‌پردازند؛ تا جایی که در روزهای اخیر، تعداد زائران خانه خدا افزایش چشمگیری داشته است و به جای روزانه ۳۰ تا ۵۰ هزار نفر، حدود ۱۰۰ هزار نفر به زیارت مسجدالحرام مشرف می‌شوند.

 این‌ ‌امر در حالی است که در نرم‌افزار توکلنا و اعتمرنا روزانه بیش از ۲۰۰ هزار نفر برای تشرف به خانه خدا از انجام عمره مفرده تا اقامه نماز جماعت درخواست خود را می‌کنند که به منظور جلوگیری از ازدحام جمعیت فقط تا سقف ۱۰۰ هزار نفر پذیرش و به آنها مجوزهای ورود به مسجدالحرام داده می‌شود.

یکی از مهم‌ترین اماکن زیارتی مسلمانان جهان، خانه خداست که هر روز جمع کثیری از مسلمانان از راه‌های دور و نزدیک به مکه مکرمه مشرف شده و به طواف خانه خدا مشغول می‌شوند.

تغییرات زیارت خانه خدا با شیوع کرونا

 البته تشرف به خانه خدا پس از شیوع کرونا با قبل از این ویروس تفاوت‌های زیادی پیدا کرده است؛ به طوری که در ابتدای بازگشایی مسجدالحرام و از سرگیری عمره مفرده، تعداد زائرانی که امکان تشرف به خانه خدا را داشتند، بسیار اندک بود و شاید حتی در ساعاتی زائران اجازه ورود به مسجدالحرام را نداشتند.

همچنین دور کعبه حصارهایی کشیده شد تا زائران به کعبه نزدیک نشوند و بوسیدن و لمس خانه خدا ممنوع اعلام شد. بر همین اساس، ضوابط خاصی در مسجدالحرام حاکم بود؛ تا جایی که حتی برخی از ورودی‌های حرم امن الهی بسته شد و در سایر ورودی‌ها هم دستگاه الکترونیکی ضدعفونی و سنجش سلامت زائران نصب شد تا از تشرف افراد مشکوک به کرونا جلوگیری شود.

یکی از مهم‌ترین اقدامات در آن دوره، الزامی شدن استفاده از ماسک و توجه به رعایت فاصله اجتماعی بود؛ تا جایی که حتی متولیان مسجدالحرام با علائمی در روی زمین، فاصله هر زائر در هنگام طواف یا حتی نماز جماعت را مشخص کرده بودند.

اقامه نمازهای جماعت ‌در مسجدالحرام بدون فاصله‌گذاری

اما اکنون دیگر با واکسیناسیون عمومی در بسیاری از کشورهای جهان، زائرانی که واکسن کرونا تزریق کرده‌اند، می‌توانند بدون مشکل به زیارت خانه خدا مشرف شده و دیگر خبری از فاصله‌گذاری اجتماعی در مسجدالحرام نیست. حتی نمازهای جماعت در مسجدالحرام در صفوف منظم و بدون فاصله برگزار می‌شود و بر اساس گزارش‌های متولیان مسجدالحرام، شیوع کرونا در این مکان مقدس گزارش نشده است.

همچنین در روزهای اخیر تعداد زائران سرزمین وحی افزوده شده است؛ به طوری که دیگر مسجدالحرام و مسجدالنبی خالی از جمعیت نیست و در هر ساعتی از شبانه‌روز زائرانی در حال عبادت و نیایش هستند.

افزایش تعداد زائران خانه خدا در روزهای اخیر

البته حضور زائران در ساعات برگزاری نمازهای جماعت، بیش‌تر از سایر اوقات است و بسیاری از مشتاقان زیارت خانه خدا با توجه به دستورالعمل جدید سعودی‌ها برای تشرف به خانه خدا، در نرم‌افزار توکلنا و اعتمرنا ثبت‌نام کرده و با داشتن مجوز وارد مسجدالحرام می‌شوند.

علاوه بر این، عربستان از سال گذشته ورود افرادی را که واکسن کرونا نزده بودند، ممنوع کرد و این قانون نه تنها برای زائران خارجی، بلکه برای زائران ساکن عربستان هم اعمال می‌شود.

در ماه‌های گذشته که سعودی‌ها با پذیرش زائران خارجی با رعایت نکات بهداشتی و شروط خاص موافقت کردند، زائرانی از کشورهای مختلف به سرزمین وحی مشرف شدند و توانستند به زیارت خانه خدا بروند، اما هنوز زائران ایرانی به دلیل نبود روابط سیاسی با عربستان به عمره مفرده مشرف نشده‌اند و حتی با توجه به نامشخص بودن وضعیت کرونا، نحوه برپایی مناسک حج تمتع ۱۴۴۳ هم معلوم نیست تا زائران تکلیف خود را برای تشرف به خانه خدا در ایام حج تمتع بدانند.

البته اکنون با شناسایی سویه جدید کرونا به ویژه در آفریقا، عربستان ورود زائران و مسافران ۱۸ کشور جهان به این کشور را ممنوع کرده است که در این بین اسامی کشورهایی همچون افغانستان، لبنان و ترکیه هم دیده می‌شود. با این وجود، هر روز بر تعداد زائران خانه خدا افزوده شده و در لحظات ملکوتی اذان، حال و هوای معنوی و متفاوتی در حرمین شریفین حاکم می‌شود.

منبع: فارس

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.